Dyt. Mine Bilge
Özel Medicana Konya Hastanesi
Beslenme ve Diyetetik
‘’Aman daha yaza çok var fazlalıklarımı nasıl olsa veririm’, “Şu haftada geçsin öyle başlarım”, “Sevdiğim besinlere dayanamıyorum”, “Diyete Pazartesi başlıyorum, Çarşamba bırakıyorum” gibi sözleri çevremizdeki insanlardan sık sık duyarız. Bu kez kilo vermek için önünüze engel koymayın ve yazı beklemeyin! Kış aylarında kilolarınız daha da artmadan önlem almaya başlayın!
Kilo vermenin sihirli yolu: Hayatımızın her alanında olduğu gibi dengeyi sağlayabilmek! Fit bir görünüm istiyorsanız birinci sırada yapmanız gereken kendinizi önemsemek olsun, ardından gelen adım ise kararlı olmak! Kilo vermek için kararlı olmak istiyorsanız kendinizi motive edecek bir neden bulun! Kan değerlerimi düzeltmeliyim! ‘O kıyafetin içine gireceğim’ gibi… Belirli kararlar vermek size netlik kazandırır ve başarıya ulaşmanız için motivasyonunuzu hep yüksek tutar.
Geç yenen yemeklere dikkat! Gecelerin uzamaya başlaması ile birlikte akşam yemeği sonrası tüketilen atıştırmalıklar arttı. Ancak bu dönemde geç saatlerde yapılan atıştırmalara dikkat etmemiz gerekmektedir çünkü özellikle gece yapılan atıştırmaları vücudumuz daha zor yakar bu nedenle de yediklerimizin yağa dönüşme ihtimali yüksektir. Fiziksel aktivitenin en az olduğu gece saatlerinde atıştırma yapılacaksa tercihlerde; enerjisi düşük ve bol lif içeren çeri domates, salatalık, havuç, kereviz sapı gibi besinlere yer vermek kalori alımı bakımından daha doğru olacaktır.
Sizde kış aylarında iştahımı kapatamıyorum, sürekli aç hissediyorum diyorsanız, iştahınızı kesip tok kalmanıza yardımcı olacak yulaf kepeğine sofranızda yer açın! Yulaf kepeği, kilo vermek, formunu korumak ve sağlıklı kalmak isteyenler için doğanın bir hediyesi:). Yulaf, diğer tahıl ürünlerine göre daha fazla suda çözünebilir lif (Betaglukan) içerir. İçerdiği lifler sayesinde midede fazla yer kapladığı (25 katı su emer) için tokluk hissini artırır, kan şekerinizi kontrol altında tutar, bu durumda iştah kapatıcı etkisini ortaya çıkarır. Ara öğünlerde tükettiğiniz yulaf kepekli, meyveli, yoğurtlu karışım ya da çorbalarınıza eklediğiniz yulaf kepeği sizi tok tutacaktır.
Güneş ışığının azalmaya başlaması, yoğun iş temposu gibi nedenler kışa girerken depresyon eğilimini arttırabilir. Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın tüketimi antidepresan etki göstererek kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor. Antidepresan etkili bir beslenme planı bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitlerinden zengin diğer besinleri (ceviz, keten tohumu, badem, fındık) içermelidir.
Diyet döneminde spor yapıp, kilo verdikten sonra egzersizi hayatından çıkaranlar fazladır. Kilo verdikten sonra bırakacağınız değil hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz egzersiz programına başlayın! ‘Sabah erkenden yürürsek daha iyi oluyormuş’, ‘Gece yatmadan önce yürüyüş yapıp uyursak daha fazla yağ yakılırmış’ gibi söylemlere kulak asmayın. Sizin için uygun olan zaman aralığı seçin, bu sabahta olabilir, akşamüstü de! İlk etapta haftada 2-3 gün 45dk.’lık yürüyüş yeterli olacaktır, ilerleyen zamanlarda temponuzu hızlandırarak yürüyüşünüzü 1 saate tamamlamaya çalışın.
Havaların soğuması ile birlikte, vücutta terleme ile dışarı atılan su miktarında azalma olması, daha az suya ihtiyaç duyduğumuz düşüncesini doğurabiliyor. Oysa tam aksine, vücudumuzun soğuk havalarda, gribal enfeksiyonlar ve zararlı virüslerden korunabilmesi ve metabolizmasını hızlandırması için en temel ihtiyaçlarından biri de sudur. Su tüketmek için susamayı beklemeyin!