Selva Sağlıklı Yaşam Blogu

  • Nedir, Ne Değildir?
  • Çok Faydalı Bilgiler
  • Sağlıklı Tarifler
  • Sık Sorulan Sorular
  • Ana Sayfa/
  • Çok Faydalı Bilgiler/
  • Bulgur ve Faydaları…
8 Ocak 2015
shutterstock_146023307

Bulgur ve Faydaları…

Selva/ Yorum Yap/ 5369/ 4

Anadolu mutfağının incisi bulgurun beslenmemizdeki yeri oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Çin kaynaklarındaki bilgilere göre, M. Ö. 2800’de Çin İmparatoru bulgurun ana maddesini oluşturan buğdayı; pirinç, arpa, darı ve soya fasulyesi ile birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir. Dünyada işlenen ilk gıda maddelerinden birisi olan bulgur, birçok savaşta erzak olarak kullanılmıştır.

Değerli bir gıda maddesi olarak bulgur; buğdayın tekniğine uygun olarak temizlenerek pişirilmesiyle başlayan, kurutulması ve istenildiğinde kabuğundan ayrılarak kırılması sonucunda elde edilen ürün olarak tanımlanmaktadır.

Bulgur en çok pilav, çorba, kısır, sarma, içli köfte ve çiğ köfte gibi yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır. Anadolu’da bulgurdan yaklaşık 25 çeşit yemek hazırlanabilmektedir. Bulgur, baklagil ya da hayvansal proteinlerle birlikte tüketildiğinde, buğdayda eksik bulunan lisin aminoasiti de yeterli miktarda alınmış olmaktadır.

Bulgurun Sağlık Açısından Önemi

Bulgur diğer tahıl ürünleri ile karşılaştırıldığında; makarna, ekmek ve diğer tahıl ürünlerine göre besinsel açıdan daha değerli bir gıdadır.

Bulgurun toplam yağ oranı oldukça düşük; doymamış yağ içeriği, doymuş yağ içeriğine göre oldukça yüksektir. Kolesterol içermeyen bir gıda maddesi olduğu için kalp damar hastalıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Yüksek besinsel lif ve selüloz içeriği ile tok tutucu özelliğinin yanı sıra bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi ve bağırsak kanserinin önlenmesi açısından da oldukça önem taşımaktadır. Bulgur tok tutucu özelliği ile, son zamanlarda kilo kontrolü amacıyla hazırlanan diyet listelerinin en popüler yemekleri arasında yerini almıştır.

Bulgur özellikle düzenli olarak tüketildiğinde, bağırsak kanseri riskini büyük ölçüde engelleyen bir besindir. Protein değeri oldukça yüksektir. Bunun dışında B1 ve B12 vitaminlerince zengindir. Bulgurda bulunan besinsel lifler, kan şekerini kontrol altında tutarak kolesterolü düşürür.

Ayrıca bulgurda bulunan B1 vitaminİ, folat ve magnezyum, sinir ve sindirim sistemi sağlığı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Ayrıca, bulgur düzenli tüketildiğinde  ‘’Beriberi’’ hastalığının önlenmesinde etkili olabilmektedir.

Yüksek oranda gluten içeren bulgur, çölyak hastaları tarafından tüketilmemelidir.

Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olan ve stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de ayrıca avantajlı bir üründür.

Bağışıklık sistemini güçlendiren bulgurun özellikleri saymakla bitmiyor. ‘’İnternational Journal of Epidemiology’’ dergisinde 2007 yılında yayınlanmış bir çalışmaya göre, bulgur yiyen kadınlarda meme kanseri riskinin düşük olarak saptandığı açıklanmıştır.

‘’American Journal of Clinical Nurtion’’ dergisinde 2008’de yayınlanan bir çalışmaya göre de bol miktarda bulgur tüketen kişilerde betain miktarının arttığı ve homosistein miktarının önemli ölçüde düştüğü saptanmıştır. Homosistein; diyabet, kalp hastalıkları, Alzheimer ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşmasında önemli rol oynayan aminoasittir.

Bir porsiyon bulgurda 58.2 mg magnezyum bulunur ve ihtiyacımız olan magnezyumu önemli miktarda karşılar. Magnezyumun birçok işlevi vardır ve insülinin sentezlenmesinde de rol oynar. Dolayısıyla da kan şekerini yükseltmez, bu noktada diyabetikler için oldukça faydalı bir gıdadır.

Yağ içeriği oldukça düşük olan bulgur, fazla kilo alımını önler.

Bol miktarda çözünmeyen lif içerir ve safra taşı oluşumunu engeller.

Protein ve vitaminler yönünden pirince nazaran daha zengindir. Bulgur, pirince göre yaklaşık 4 kat fazla kalsiyum ve demir, 2 kat daha fazla protein içermektedir. Bundan dolayı pirinç pilavı yerine bulgur pilavının tüketilmesi daha yararlıdır.

Bulgurdaki demir içeriği, ıspanaktan daha fazladır.

Diyetisyenler tarafından önerilen bulgur, düzenli olarak tüketilmeli ve sofralardan eksik edilmemelidir. Özellikle içerdiği folik asitten dolayı çocuklar ve hamile bayanlar için önemli bir gıdadır. Tüm sofralarda yerini alması gereken bulguru sizler de ihmal etmeyin.

 

 

KAYNAK:

http://blog.milliyet.com.tr/bulgurun-faydalari—bulgur-kanserdenkorur/Blog/?BlogNo=334407

http://www.helalvesaglikli.org/docs/kongre/1/poster_bildiriler/15_saglikli_beslenme_acisindan_yukselen_deger_bulgur_nermin_bilgicli_selman_turker_gorsel.pdf

Paylaş:
← Önceki Raf Ömrü Uzun Gıdalar!
Sonraki → Sağlıklı Yaşam ve Mutluluk

Benzer Yazılar

  • yulaf-kepegi-yemek-tarifleri

    Yulaf Kepeği ile Yapılan Yemek Tarifleri

  • gluten-nedir (1)

    Gluten Nedir?

  • selva-saglikli-yasam

    Buğday Ruşeymi Nasıl Tüketilmeli?

  • yesil cay

    Diyet Öncesi Yenilenme – Detox!

  • meyve

    Tatlı Krizlerinin Nedenleri ve Çözüm Önerileri!

Yorum Yap İptal Et

Email adresiniz yayınlanmayacaktır.İşaretli alanların doldurulması gerekmektedir. *

Popüler İçerikler

  • shutterstock_145762676

    Beslenmenize Sağlık Katın: Yulaf Kepeği Faydaları

    1103800 Kez Görüntülendi.
  • shutterstock_147616625

    Daha Sağlıklı Bir Yaşam Mümkün… Yulaf Kepeği Hangi Besinlerle Kullanılır?

    1094405 Kez Görüntülendi.
  • bademlikeskul (1)-page-003

    Lezzetlerimiz tarifsizdir ama! Bir de bunu deneyin: Bademli Keşkül

    1083949 Kez Görüntülendi.

E-Bülten Üyeliği

Selva Resmi Web Sitesi

Web sitesine gitmek için logoya tıklayın.
logo3

Facebook’ta Takip Edin

Twitter’da Takip Edin

@selvamakarna kullanıcısından Tweetler

Önemli…

Her hakkı saklıdır.

Kategoriler

  • Çok Faydalı Bilgiler
  • Genel
  • Nedir, Ne Değildir?
  • Sağlıklı Tarifler

Sayfalar

  • Sık Sorulan Sorular
  • Sizden Gelenler

Arşivler

  • Ocak 2019
  • Kasım 2018
  • Ekim 2018
  • Eylül 2018
  • Temmuz 2018
  • Mart 2018
  • Ekim 2017
  • Eylül 2017
  • Haziran 2017
  • Mayıs 2017
  • Haziran 2016
  • Mayıs 2016
  • Nisan 2016
  • Mart 2016
  • Şubat 2016
  • Ocak 2016
  • Aralık 2015
  • Kasım 2015
  • Ekim 2015
  • Eylül 2015
  • Ağustos 2015
  • Temmuz 2015
  • Haziran 2015
  • Mayıs 2015
  • Mart 2015
  • Şubat 2015
  • Ocak 2015
  • Aralık 2014
  • Kasım 2014
  • Ekim 2014
  • Eylül 2014
  • Ağustos 2014
  • Temmuz 2014
  • Haziran 2014